Cantatedienst met Cantate 6 van Bach in Oude Kerk Naaldwijk

Op zondag 10 april werd in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein te Naaldwijk een cantate van Joh. Seb. Bach ten gehore gebracht (aanvang 10.00 uur). De cantatedienst werd voorgegaan door ds. N.C. Smit, de predikant van de Oude Kerk Naaldwijk.

Cantate 6 “Bleib bei uns, denn es will Abend werden” werd uitgevoerd door: Yvonne de Bruin (sopraan), Geert Jan Borgstein (altus), Ard Verkerke (tenor), Sinan Vural (bas), de Westlandse Chr. Oratoriumvereniging “Excelsior”, het West-Nederlands Bach-Orkest, Arno Bons als concertmeester en Gerard Bal (cantor-organist van de Oude Kerk), orgel. De algehele muzikale leiding was in handen van Leo den Broeder.

Cantate 6

Deze zesdelige cantate werd door Bach gecomponeerd om uitgevoerd te worden op tweede Paasdag (2 april) 1725. De cantate is gebaseerd op het verhaal van de Emmausgangers: twee mannen die na de dood van Jezus van Jeruzalem terug naar Emmaus lopen en onderweg een onbekende man tegenkomen die ze aanvankelijk niet herkennen, maar later de opgestane Jezus blijkt te zijn. Maarten ’t Hart zei over deze cantate: een prachtwerk. Openingskoor grandioos. Alt-aria met hobo-begeleiding wonderschoon. Koraalbewerking voor sopraan en cello piccolo boven alle lof verheven. Tenor-aria ook schitterend. Zoveel superlatieven over een cantate zult u zelden horen.

Cantatedienst

De liturgie van de dienst had zoveel mogelijk de structuur van de kerkdienst zoals bij J.S. Bach in Leipzig gebruikelijk was.