Leo den Broeder – dirigent

foto Leo den Broeder
De liefde voor muziek kwam bij Leo den Broeder (1962) voor het eerst tot uiting tijdens orgellessen die hij van zijn vader kreeg. Daarna is hij trompet gaan spelen en heeft daar in zijn jeugd diverse prijzen mee behaald, o.a. tijdens de Maassluisse muziekweek.

Dertig jaar geleden werd mede door hem het jeugdkoor Sjaloom in Maassluis opgericht. Het dirigeren daarvan maakte Den Broeder enthousiast om koordirectie te gaan studeren, via de Stichting Samenwerkende Korenorganisaties te Utrecht, bij Jos Vranken jr. en Jan Eelkema.

Aan het Instituut Dirigenten Educatie te Gorinchem behaalde hij onder leiding van Joop Schets het staatsexamen Praktijkdiploma Koordirectie. Via hetzelfde instituut studeerde hij verder voor het diploma uitvoerend musicus. Die studie rondde hij in 1998 met succes af.

Zanglessen volgde Den Broeder bij Hanneke Kaasschieter en Cora Peeters. Regelmatig zingt hij op projectbasis bij verschillende koren. Zo was hij onder meer verbonden aan de Nederlandse Bachvereniging, onder leiding van Jos van Veldhoven en zingt hij momenteel bij het projectkoor Musa onder leiding van Peter Dijkstra en bij Cappella Den Haag onder leiding van Benjamin Bakker.

In de afgelopen 30 jaar was hij dirigent van diverse kerk-, kamer- en oratoriumkoren, waarmee hij werken uitvoerde uit alle stijlen van de koorliteratuur. Naast dirigent van Excelsior is Leo den Broeder tevens dirigent van oratoriumvereniging Exultate Deo in Voorschoten en van Christelijk Kamerkoor Maassluis. Tevens is hij regelmatig gastdirigent bij het Bachkoor BWV in Zeeland, dat op projectmatige wijze concerteert.

Onze dirigenten

N. Zaat (1945-1952)
Louis van Tulder (1952-1964)
Jan Vermeulen (1965-1975)
Cor de Haan (1975-1996)
Leo den Broeder (1996-heden)

Concertagenda

Vrienden van WCOV Excelsior

Aangezien wij geen subsidie meer ontvangen zijn wij geheel afhankelijk geworden van donaties en sponsoring. We hebben uw steun als donateur hard nodig.
Meer weten >>